Veilig rijden met personenbussen en bedrijfswagens: Tips en richtlijnen

Rijden met personenbussen en bedrijfswagens brengt specifieke uitdagingen met zich mee, vooral voor mensen die niet gewend zijn om in dergelijke voertuigen te rijden. Veiligheid op de weg is van cruciaal belang. In deze blog delen we tips en richtlijnen die van pas kunnen komen wanneer u besluit om een personenbus of bedrijfswagen te huren.

Leer het voertuig kennen

Voordat u de weg op gaat, is het belangrijk om vertrouwd te raken met het voertuig. Wees u bewust van de afmetingen, de remafstand en de draaicirkel. Deze factoren kunnen namelijk van invloed zijn op uw rijgedrag en manoeuvreerbaarheid. Als u vragen heeft over bijvoorbeeld de bediening van het voertuig, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om u te assisteren en uw vragen te beantwoorden.

Houd afstand tijdens het rijden

Een van de belangrijkste aspecten van veilig rijden is voldoende afstand houden tot andere voertuigen. Grote voertuigen hebben een langere remafstand, dus zorg ervoor dat u altijd een veilige volgafstand behoudt om ongevallen te voorkomen.


CTA personenbus of bedrijfswagen huren

Dode hoeken en spiegels 

Grote voertuigen hebben aanzienlijke dode hoeken waarin andere voertuigen zich kunnen bevinden zonder zichtbaar te zijn in de spiegels. Het is van essentieel belang om voortdurend gebruik te maken van de spiegels en extra aandacht te besteden aan de dode hoeken voordat u van rijstrook wisselt of een bocht maakt.

Onervarenheid met grote voertuigen

Veel mensen huren personenbussen en bedrijfswagens voor verhuizingen of andere bijzondere gelegenheden, terwijl ze normaal gesproken in kleinere auto's rijden. Het ontbreken van ervaring met grotere voertuigen kan zeker een uitdaging vormen. Als u zich in deze categorie bevindt, overweeg dan het volgende: 

 • Een proefrit maken
  Voordat u de openbare weg betreedt, is het raadzaam om op een rustige locatie vertrouwd te raken met het voertuig. Dit geeft u de kans om te wennen aan de bediening van het voertuig en het rijgedrag.
 • Oefen met parkeren
  Het parkeren van grote voertuigen vereist vaak meer ruimte en precisie. Neem de tijd om te oefenen op een lege parkeerplaats, zodat u een betere inschatting kunt maken van de afstanden en weet hoe u moet manoeuvreren in krappe ruimtes.
 • Wees geduldig
  Het is belangrijk dat u uw rijgedrag aanpast aan de omvang en het gewicht van het voertuig. Versnel en rem geleidelijk om schokken en onverwachte bewegingen te voorkomen. 
 • Vraag om hulp
  Als u zich onzeker voelt, aarzel dan niet om hulp te vragen aan iemand die ervaring heeft met rijden in grote voertuigen. Een ervaren bestuurder kan waardevolle tips en begeleiding bieden om u op uw gemak te stellen.

Zorg voor een veilige lading

Als u een grote hoeveelheid spullen gaat vervoeren, bijvoorbeeld voor een verhuizing, is het noodzakelijk om de lading op een veilige manier te bevestigen en te verdelen. Overbelasting of een onjuist geladen vracht kan het rijgedrag van het voertuig negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat zware voorwerpen op de juiste manier zijn vastgezet en dat de lading gelijkmatig is verdeeld.

Het is belangrijk om te onthouden dat veiligheid op de weg altijd de hoogste prioriteit heeft, vooral als u niet gewend bent om in een personenbus of bedrijfswagen te rijden. Met de juiste voorbereiding en aandacht voor deze tips kunt u uw rijervaring aangenamer en veiliger maken.

Laatste artikelen over zakelijke mobiliteit

Tips voor het huren van een winterklare auto

5 redenen om een elektrische auto te huren

De beste autoroutes van Overijssel en omstreken